גירושין והליך הגישור: איפה הילדים בתמונה
דף הבית » גירושין וילדים » איפה הילדים בתמונה
איפה הילדים בתמונה
החלטה על גירושין ופרידה היא אחת ההחלטות המורכבות והקשות ביותר עבור זוגות נשואים, במיוחד כאשר מעורבים ילדים בעניין.
ההחלטה לא מתגבשת ביום אחד ובדרך כלל מלווה בהמון התלבטויות וחששות.
מצד אחד הנישואין כבר אינם מספקים ונראה שהדרך הנכונה היא ללכת לדרכים נפרדות, אבל מנגד, יש דאגה עמוקה להשפעת הפרידה על הילדים ורצון עז למזער ככל האפשר את הנזק שייגרם להם.
אז נכון שההחלטה להיפרד כאשר יש ילדים באמצע היא מורכבת פי כמה וכמה, אבל יש דרך לעשות את זה נכון, כך שגם אתם תהיו מאושרים וגם הילדים.
נעבור כאן על כל מה שצריך לדעת לקראת גירושין עם ילדים ועל כל מה שכולל הליך הגישור המשפחתי.
החששות לקראת התהליך
אחד החששות הנפוצים ביותר בקרב הורים הוא שהפרידה שלהם תפגע בהתפתחות הילדים ובבריאותם הנפשית.
זה נובע מתוך המחשבה שהילדים עשויים לאבד את הביטחון והיציבות להם הם זקוקים, שהפרידה תהווה טלטלה עבורם ותיצור משבר אמון עמוק.
חשש נוסף הוא שהילדים יסבלו מבעיות הסתגלות קשות למצב החדש, יפתחו קשיים רגשיים ואף הפרעות התנהגות כתגובה.
הורים רבים שואלים את עצמם האם לא מוטב "להישאר ביחד למען הילדים" גם אם הם עצמם אינם מאושרים.
מדובר אמנם במחשבה הגיונית, שכן יש לשים את טובת הילדים מעל לכל. אבל זכרו- אם אתם לא מאושרים, הילדים לא מאושרים. מה שאתם חווים מקרין בצורה משמעותית על הילדים שלכם, לכן חשוב לוודא שאתם נמצאים במקום טוב בעצמכם לפני הכל.
טובת הילדים קודמת לכל
אז נכון שהמבנה המשפחתי חשוב לילדים, אבל קיימת דרך לשמר אותו גם אחרי פרידה. זה אחד הדברים המרכזיים בהם הגישור יכול לסייע להורים.
ומעבר לכך, מחקרים פסיכולוגיים רבים מראים כי הגורם בעל ההשפעה הרבה ביותר על רווחתם הנפשית של ילדים בטווח הארוך הוא איכות ההורות שהם מקבלים, ולא המבנה המשפחתי עצמו.
ילדים זקוקים בראש ובראשונה להורים שלווים, זמינים מבחינה רגשית ומסופקים, שיוכלו להעניק להם תשומת לב אוהבת ותומכת. אז אם הגעתם להבנה שהליך הגירושין יטיב עמכם, היו בטוחים שהדבר יקרין גם על הילדים שיקבלו הורים יותר שלמים ופנויים רגשית.
מה כולל הליך הגישור עם ילדים?
כשמעורבים ילדים בהליך הגישור, הם באופן טבעי הופכים לאחד הנושאים המרכזיים ביותר בדיונים המשותפים.
תהליך הגישור הזוגי מאפשר לטפל בצורה רגישה ומכבדת בצרכים הייחודיים של הילדים.
במהלכו ניתן דגש מיוחד לשימור קשר הורי תקין ותומך גם לאחר הפרידה, וזאת כמובן כדי להבטיח את טובתם של הילדים שיזכו ליהנות ממבנה משפחתי יציב ועוטף על אף הפרידה.
כמו כן, המגשר מסייע להורים לספק לילדים כלים ומיומנויות המאפשרים להם להתמודד טוב יותר עם המצב החדש. נושאים כמו זמני שהייה עם הילדים, עניינים הקשורים למסגרות שלהם וללימודים שלהם נידונים ברגישות תוך התחשבות מרבית בצרכי הילדים.
מקום הילדים בתהליך
בגישור עם ילדים, יש גם חשיבות רבה לאופן שבו הם מבינים את התהליך שקורה סביבם. יש להושיב אותם בצורה מסודרת ולהסביר להם בנועם על איך הולך להיראות המצב החדש.
ההסברה כאן חשובה מאוד, ועשויה לעזור לילדים להסתגל במהירות רבה יותר. תוכלו לפנות לאיש מקצוע טיפולי שיהיה אוזן קשבת לילדים ויאפשר להם להביע רגשות, חששות וצרכים, ולהרגיש שותפים לתהליך.
זהו מהלך חשוב שעשוי למנוע מהילדים תחושה של היותם אובייקט פסיבי שרק מתקבלות לגביו החלטות. כמו כן, תוכלו להיוועץ עם הילדים בקבלת ההחלטות, בנושאים שנוגעים להם.
תשאלו אותם מתי מעדיפים להיות אצל אמא או אבא, לכמה זמן וכו'. כך תוכלו לתת לילדים תחושה ששומעים אותם ולגרום להם להרגיש הכי טוב שיש במצב החדש.
קבלת ההחלטות בהליך הגישור: מטיבה עם הילדים
אז למה כל כך חשוב לפנות לגישור כשיש ילדים בתמונה?
בניגוד להליך משפטי בו בית המשפט הוא זה שקובע את ההחלטות הרלוונטיות לילדים המשפיעות על רווחתם, בגישור ההורים הם אלו שמקבלים את הסמכות והאחריות לקבלת ההחלטות הנוגעות לילדיהם.
המגשר אמנם נוכח כדי לסייע אבל תפקידו הוא רק לעזור לכם להכריע במחלוקות העולות ביניכם ולא לקבוע החלטות של ממש.
בעזרת דחיפה קטנה מהמגשר תוכלו לנהל דיון פרודוקטיבי ולהגיע להחלטות הכל כך חשובות הנוגעות לילדים שלכם, לגמרי בעצמכם.
זוהי הזדמנות פז לגבש הסדרי גירושין שיהיו מיטביים עבור המשפחה שלכם, כי רק אתם יודעים הכי טוב מה נכון לה.
חשבו על החיים שאחרי
ההליך לא מסתיים בחתימת ההסכמים שנכתבו, הוא ממשיך ללוות אתכם גם במציאות ההורית שאחריי היציאה מבית המשפט.
גישור יכול לסייע במידה רבה לתהליך שיקום וריפוי יחסים פגועים בין בני הזוג לשעבר, שהגיעו לתהליך כעוסים וזעופים וכעת בעזרת דיון בונה הצליחו לכבות מעט מהאש הזאת.
כאשר מתאפשר שיח בונה ומכבד בליווי המגשר, בני הזוג יכולים להגיע להבנות חדשות שיאפשרו בסופו של דבר יצירת מערכת הורית בריאה ותומכת לטובת הילדים, על אף שהזוגיות הסתיימה.
בחירת המגשר שלכם
כדי שהתהליך יהיה מיטבי, חשוב לבחור מגשר בעל ניסיון עשיר ומוכח בגישור עם משפחות, וילדים בפרט. מגשר כזה יוכל להנחות את הגישור ברגישות, סבלנות וחמלה תוך מתן מקום לכל הצרכים – של ההורים והילדים כאחד.
לפני תחילת התהליך חשוב לשמוע המלצות על אותו המגשר וכן לוודא שקיימת כימיה טובה בינכם לבינו. אחרי הכל, הוא זה שיעזור לכם לקבל את ההחלטות הכי קריטיות בנוגע לילדים, חשוב שתרגישו איתו בנוח.
מה עוד כדאי לדעת
אז מה עוד כדאי לעשות במצב הזה כדי להקל על מה שעוברים הילדים?
תוכלו לעדכן את בית הספר בתהליך שעוברת המשפחה ולבקש תמיכה לילדים במידת הצורך.
אם הילדים מראים קשיים רגשיים או התנהגותיים, יותר ממומלץ לפנות לאיש מקצוע או לפסיכולוג ילדים.
מה שהכי חשוב בתקופה הזאת זה על אף הקשיים, לשמור על שגרה קבועה ויציבה עבור הילדים ככל האפשר. הראו לילדים שאתם כאן בשבילם על אף המצב הלא פשוט, תנו להם תחושת ביטחון והמשיכו להראות להם באופן עקבי שהם נאהבים בלי תנאי.
"מוסכם" כאן בשבילכם
כאשר יש ילדים שמעורבים, גישור היא הדרך האידאלית לוודא שהפגיעה בתמונת המשפחה שלהם מצטמצמת ככל שניתן בעקבות הפרידה. גישור נותן כלים להמשיך ולשמור על מערכת יחסים הורית תומכת לטובת הילדים.
בסופו של דבר, מה שהכי חשוב הוא להבטיח שהילדים ירגישו אהובים, מוגנים ובטוחים – וזה בדיוק המטרה של גישור רגיש ואכפתי.
כאן ב"מוסכם" אנחנו עובדים עם צוות מגשרים בכל הארץ, שיכול לעמוד גם לצדכם לאורך כל התהליך הלא פשוט, צעד צעד מתחילת המסע ועד סופו. השאירו לנו פרטים כאן למטה ונוכל לעזור גם לכם.
מאמרים קשורים
גירושין הם תמיד תהליך מורכב וטעון מבחינה רגשית.
כאשר בני זוג מחליטים להיפרד, הם ניצבים בפני אתגרים רבים – הן מבחינה משפטית בחלוקת הרכוש וקביעת הסדרי הזמנים עם הילדים, והן מבחינה אישית ונפשית.
אם אתם עתידים לפתוח בהליך גירושין, אחד הנושאים הקריטיים ביותר שתתקלו בהם זה חלוקת הרכוש ביניכם.
אז יגיע הרגע בו תישאל השאלה – מי מכם יקבל את הדירה?
אנו מזמינים אותך לפנות אלינו עוד היום ולהתחיל להניח את היסודות לתהליך גירושין מכבד, הדדי ושומר על הרווחה שלכם.